Perlu Baca
Utama > Soal Jawab Seks Melayu > Saiz Payudara Wanita Melayu Berbeza, Kenapa?

Saiz Payudara Wanita Melayu Berbeza, Kenapa?

Saiz payudara

SOALAN

SAYA berusia 24 tahun dan belum berkahwin. Saya dapati saiz payudara kiri saya lebih besar daripada kanan. Mengapa keadaan itu berlaku? Adakah cara untuk mengecilkan payudara?

DIANA,
Kuala Lumpur

JAWAPAN

Saiz payudara boleh sedikit berbeza antara kedua-duanya. Ia boleh berlaku secara semula jadi ataupun jika sebelah payudara dirangsang berlebihan berbanding sebelah lagi satu.

Bagi ibu yang menyusukan bayinya, jika bayi lebih cenderung menyusu sebelah payudara, ia boleh menyebabkan saiz payudara yang disusui lebih besar, kadangkala ia boleh kelihatan ketara walaupun setelah memakai baju. Ini adalah normal dan anda tidak perlu risau.

Mungkin setelah melahirkan anak kelak, anda boleh lebih menyusu menggunakan payudara yang kecil.

Seseorang juga boleh menyamakan saiz dengan memberi lebih rangsangan kepada payudara yang lebih kecil, ini mungkin memerlukan masa dan kesabaran. Teknik ini amat berkesan kerana rangsangan pada payudara ketika hubungan seks akan membuat payudara lebih besar, walaupun akan memakan sedikit masa.

Mungin anda dan suami boleh jadikan ini sebagai alasan untuk lebih kerap melakukan hubungan seks, sekaligus meningkatkan keintiman hubungan suami isteri.

Ubat yang mengandungi hormon kelelakian boleh mengecilkan payudara namun ia tidak mempunyai kecenderungan terhadap sebelah payudara saja.

Ia juga mendedahkan anda kepada kesan sampingan yang bersifat lebih kelelakian.

Sekiranya saiz payudara berbeza sedikit saja, anda mungkin tidak memerlukan sebarang rawatan.

Kanser Payudara dan Saiz Payudara

Yang lebih penting adalah memahami risiko kanser payudara tidak mempunyai kaitan dengan saiz kedua-dua payudara.

Pemeriksaan sendiri setiap bulan dan pemeriksaan doktor setiap tahun dapat membantu mengesan ketulan payudara.

Jadi jangan terlalu risau sekiranya perbezaan saiz pada payudara anda tidak ketara, dan hanya sedikit sahaja. Apa yang lebih penting ialah peka jika terdapat sebarang ketulan pada payudara anda. Lakukan pemeriksaan sendiri atau berjumpa doktor sekerap yang mungkin untuk pemeriksaan payudara.

Klik di sini untuk mempelajari Ilmu Kamasutra Melayu

Tentang Yuhanis Zakaria

Penulis membangunkan laman web ini untuk memberikan informasi, tips, dan teknik berkaitan dengan seks secara sihat kepada masyarakat Malaysia khususnya.

Anda Juga Mungkin Berminat

seks anal

Kenapa Seks Anal (Dubur) Dilarang, Ditegah, Dikutuk

Jika anda pernah menonton filem porno, sudah pasti anda cukup sinonim dengan perlakuan seks anal, …

11 komen

 1. salam…saya maseh bersekolah dan saya mempunyai buah dada yang agak besar…saya sering disindir dengan kawan-kawan..baik lelaki atau pun perempuan…tlg bagi saya petua untuk mengecilkan buah dada saya ini….

 2. Kebanyakkan wanita, boleh dikatakan majoriti wanita ingin membesarkan payudara supaya lebih mantap dan montok. Adik tidak perlu risau dengan saiz payudara adik, malahan adik patut bangga kerana dikurniakan saiz payudara yang agak besar. Abaikan ajer ejekan kawan-kawan yang ‘dengki’ tu.

 3. umur saya 18..masalahny skrang payu dara telalu besar tidak
  sesuai dengan umur saya..
  knapa area putig sya hitam dan besar ..?
  bagaimana cara untk mengecilkn buah dada ..?
  tolongla sya menyelesaikn masalah masalah ini…

 4. sya hendk kepastian samada betul ke jika lelaki

  meramas buah dada perempuan ia boleh membesar..?

 5. saya mempunyai teman lelaki..setiap kali kami berjumpa kami sering melakukan hubungan..die sering menghisap puting saya dan sekitar payudara saya..adakah dengan menghisap dapat membesarkan puting wanita atau ada sebab lain?

 6. syukur lah dengan apa yang ada

 7. ingin bertanya..adakah dengan ramasan dan urutan pada buah dada setiap kali melakukan seks akan..membuatkan buah dada tersebut mengeras dan putingnya akan keras…

 8. ingin bertanya..setiap kali saya melakukan seks..buah dada saya akan mengeluarkan sejenis cecair..pada puting apabila saya mengalami kemuncak..dan suami saya sering memberitahu..kepada saya..diharap dapat memberi penjelasan

 9. payu dara akan membesar jika terdapat rangsangan pada payu dara wanita..

 10. Murahnya harga diri korng bg llki pgng sblum kawin…msti dh x tegang..jgn mrosakkn diri..

 11. Xprnh pun pegang bnda tu…sbb hormat sya trhadap prmpuan kcuali ibu saya

Leave a Reply

error: Harap maaf isi kandungan pada laman web ini dilindungi.