Kesan Melancap Kepada Seks Bersama Isteri – Buruk Atau Tidak?

Apakah kesan melancap bagi suami kepada seks normal, atau seks bersama isteri? Adakah melancap atau masturbasi beri kesan buruk dan menganggu prestasi lelaki ketika bersetubuh dengan isteri?

Kesan melancap terhadap hubungan seks

Semua lelaki pernah melancap atau masturbasi dalam hidup mereka. Tipu kalau ada yang mengaku tak pernah buat Click To Tweet

 

Melancap?

Melancap, masturbasi, atau onani untuk lelaki adalah perbuatan melepaskan nafsu seks dengan tangan, atau sebarang alat fizikal sehingga klimaks atau pancut.

Seringkali perbuatan melancap ini dianggap normal buat kebanyakkan lelaki. Malah boleh dikatakan hampir semua lelaki pernah melancap sekali dalam seumur hidup mereka.

Barat vs. Timur

Walaupun budaya Barat mengkategorikan melancap atau masturbasi sebagai perkara normal dan tidak memberi kesan yang memudaratkan, budaya Timur pula dan kebanyakkan Agama di dunia mengklasifikasikan perbuatan melancap atau onani sebagai memudaratkan dan dicegah dari dilakukan.

Terdapat kajian yang dilakukan mendapati melancap yang terlalu kerap akan membuatkan badan lemah dan seseorang individu boleh hilang tumpuan dalam kehidupan harian.

Walaubagaimanapun, ada sesetengah pendapat yang membenarkan jika nafsu yang ditahan boleh memberikan kesan yang lebih negatif kepada individu terbabit.

Kesan Melancap

Benarkah melancap memberikan kesan negatif kepada seseorang individu. Sebenarnya perkara ini masih dibahaskan sehingga ke hari ini.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, masyarakat Barat dan Timur berbeza pendapat berhubung perkara ini.

Kebanyakkan media dan penerbitan seksual Barat bertegas bahawa melancap atau masturbasi tidak memudaratkan dan tidak memberi sebarang kesan sampingan. Mereka berpendapat bahawa melancap adalah perkara yang baik dan sihat untuk kehidupan seksual seseorang individu.

Pendapat ini begitu kontra dengan ajaran Agama Kristian yang merupakan agama utama kepada masyarakat Barat yang melarang keras perbuatan melancap.

Ini berbeza dengan kebanyakkan agama utama di dunia. Malah boleh dikatakan setiap agama utama di dunia melarang individu dari melancap.

Kesan Melancap Dari Aspek Perubatan

Terdapat beberapa kajian yang dilakukan terhadap kesan melancap kepada individu. Kebanyakkan kajian ini dilakukan terdapat mereka yang mengalami penyakit ketagihan seks dan melancap dengan berlebihan.

Secara biologi, melancap secara berlebihan akan memberi kesan kepada otak dan tubuh kerana perbuatan ini akan mengeluarkan hormon seks yang berlebihan.

Pengeluaran hormon yang berlebihan ini boleh memberi kesan kepada seseorang individu seperti keletihan, sakit pinggang/pelvik, pandangan kabur, sakit belakang, sakit pada buah zakar, atau rambut gugur.

Kajian terhadap kesan rambut gugur masih aktif dijalankan. Ini berkait rapat dengan pengeluaran DHT yang dikaitkan dengan rambut gugur pada lelaki.

Melancap yang berlebihan juga didapati boleh memberi kesan secara langsung kepada organ seks lelaki, terutama zakar.

Antara kesan-kesan melancap yang berlebihan kepada zakar ialah kulit zakar melepuh dan melecet. Malah ada sesetengah kes yang lebih kronik menyaksikan pembuluh darah pada zakar pecah dan zakar membengkak sehingga perlu mendapatkan rawatan pakar perubatan.

Kesan Melancap Dari Segi Psikologi

Dari aspek psikologi, melancap sering dikaitkan dengan rasa bersalah selepas melancap, terutama jika dilakukan dengan berterusan dan berlebihan.

Perasaan bersalah ini jika dipendam akan bertambah dan individu terbabit akan merasa tertekan dan murung. Kadangkala individu terbabit sendiri tidak sedar kenapa beliau menjadi tertekan dan murung.

Ini akan membawa kepada kesan psikologi yang lain, iaitu menjadi mudah marah dan sebagainya.

Kesan Melancap Kepada Seks Bersama Isteri

Melancap boleh memberi kesan kepada seks normal atau seks bersama isteri. Suami yang ketagihan melancap akan mencari peluang untuk melancap walaupun mereka boleh melampiaskan nafsu mereka dengan isteri.

Tetapi ini tidak bermakna mereka mengelak atau memberi alasan ketika diajak oleh isteri untuk aktiviti seks. Cuma perbuatan melancap ini telah menjadi ketagihan dan sukar untuk ditinggalkan.

Kebanyakkan suami yang memuaskan diri mereka dengan melancap akan menjadi sukar untuk puas ketika bersama isteri. Ini kerana mereka lebih puas dengan aktiviti melancap berbanding seks normal.

Terdapat beberapa kesan negatif kepada perkara ini. Antaranya ialah oleh kerana suami tersebut sukar untuk puas dengan aktiviti seks normal, secara tidak sedar mereka akan meletakkan seks normal sebagai rutin dan kurang fokus ketika bersama isteri.

Akibatnya mereka bukan sahaja gagal untuk memuaskan diri mereka sendiri, malah gagal untuk memberi kepuasan kepada isteri di ranjang.

Lebih buruk lagi ada suami yang memilih untuk mengabaikan isteri dan hanya memuaskan nafsu mereka dengan melancap!

Merawat Ketagihan Melancap Dengan Seks Normal

Terdapat pelbagai teknik dan rawatan yang boleh diberikan untuk merawat ketagihan melancap. Teknik-teknik terdiri dari rawatan fizikal sehinggalah kepada rawatan psikologi.

Sebenarnya masalah ketagihan melancap buat suami boleh dirawat dengan mudah dengan membuatkan suami puas ketika seks normal bersama isteri.

Kebanyakkan suami memilih melancap untuk memuaskan diri kerana mereka tidak puas ketika bersama isteri. Faktor ini boleh dihilangkan dengan mudah sekiranya seks normal atau seks bersama isteri memberikan pengalaman yang memuaskan sehingga hilang keiginan untuk melancap.

Panjang jika hendak dibincangkan disini bagaimana untuk mendapatkan kepuasan seks dengan isteri. Anda boleh rujuk artikel-artikel yang lepas berhubung perkara ini.

Atau anda boleh dapatkan panduan-panduan berhubung bagaimana untuk mendapatkan kepuasan seksual buat suami isteri. Antaranya ialah panduan Kamasutra Bergambar Bahasa Melayu yang mengandungi tips dan teknik seks dari empat kitab seksual silam yang telah terbukti berkesan membantu berbillion-billion pasangan di dunia.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN PANDUAN KAMASUTRA BERGAMBAR

Panduan ini bukan sahaja akan membantu anda dan isteri mencapai kepuasan mutlak di ranjang, malah akan membuatkan anda melupakan ketagihan melancap anda kerana seks bersama bersama isteri begitu mengasyikkan dan penuh nikmat berbanding melancap.

Klik link yang saya berikan di atas dan terokai hubungan seks yang penuh nikmat bersama isteri.

KONGSI
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on stumbleupon
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Share on print

WAJIB BACA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *