Perlu Baca
Utama > Petua Seks Melayu > Onani Punca Lelaki Lemah Tenaga Batin

Onani Punca Lelaki Lemah Tenaga Batin

Masalah kurang ereksi, tidak tahan lama dan mudah klimaks adalah masalah biasa bagi lelaki. Kebanyakan lelaki yang mengalami masalah ini mempunyai sejarah onani dan kerap melakukannya.

Onani Punca Lelaki Lemah Tenaga Batin
Onani Punca Lelaki Lemah Tenaga Batin

Dalam sains, ereksi biasanya berlaku secara spontan apabila seseorang itu dalam keadaan teruja. Ini kerana kemasukan darah dalam liang otot zakar menjadi lancar dan ereksi menjadi kekal, lebih-lebih lagi jika otot lantai pelvis atau otot kemut dicengkam.

Bagaimanapun, apabila perasaan teruja itu lega, otot kemut juga menjadi lega, menyebabkan ereksi menjadi kurang tegap dan kurang berdaya. Ini biasanya terjadi kepada semua lelaki.

Selain itu, ereksi tidak cukup padat dan mudah hilang kekuatan dalam jangkamasa pendek pula sering terjadi kepada lelaki berumur.

Onani punca lelaki lemah tenaga batin

Kajian mengenai pengalaman lelaki yang kerap onani turut mendapati ereksi mereka makin lama makin lemah dan tidak berdaya walaupun pada mulanya ia padat. Ini disebabkan kemungkinan berlaku perubahan dalam otot zakar yang biasanya dapat mengekalkan darah di dalamnya tetapi kini tidak dapat berdaya tahan.

Jika geselan dilakukan secara cepat atau laju, ereksi dapat dipadatkan. Namun geselan cepat pula membuatkan zakar hilang daya kawalan dan mudah klimaks lebih awal.

Kajian turut mendapati lelaki lebih mudah klimaks dan tewas ketika bersama pasangan. Malah, masalah ini seakan-akan menjadi masalah biasa kepada lelaki.

Hakikatnya, semua masalah itu boleh dikatakan berpunca daripada amalan onani yang dilakukan secara kerap atau kronik.

Mungkin jika amalan itu dikurangkan dan lelaki melebihkan aktiviti yang membina kekuatan batin seperti melakukan senaman kemut atau Kegel (mencengkam otot kemut dan tahan cengkaman itu untuk beberapa saat) dan melakukannya seberapa banyak dalam seminit), sedikit sebanyak ia dapat membantu.

Cuba lakukan senaman berkenaan secara kerap iaitu tiga hingga lima kali sehari. Kemungkinan dengan cara ini, tahap kepadatan otot kemut anda dapat mempertahankan daya ereksi.

Kaum lelaki juga harus mengamalkan gaya hidup sihat dan lakukan senaman berkala, elak merokok dan jauhi berat badan berlebihan.

Mudah-mudahan kesihatan anda terkawal dan kekuatan fizikal menjadi sempurna, sekali gus menguatkan kekuatan batin. Yang perlu dipercayai, badan sihat akan menjamin kesihatan seksual yang berkekalan.

Klik di sini untuk mempelajari Ilmu Kamasutra Melayu

Tentang Yuhanis Zakaria

Penulis membangunkan laman web ini untuk memberikan informasi, tips, dan teknik berkaitan dengan seks secara sihat kepada masyarakat Malaysia khususnya.

Anda Juga Mungkin Berminat

seks hebat ketika stress

5 Cara Untuk Menjalani Seks Hebat, Walaupun Ketika Stress

Kita semua mengalami stress. Sama ada berpunca daripada masalah di tempat kerja, masalah kewangan mahupun …

4 komen

  1. q dah bnyk kali lakukan onani,apkah nie kan mnjdi lmah sahwat.aku takut bngnd..gmna ya???

  2. Sy tak setuju “mengenai pengalaman lelaki yang kerap onani turut mendapati ereksi mereka makin lama makin lemah dan tidak berdaya walaupun pada mulanya ia padat”.

    Sy 45 thn ada bpk 3 anak. Hari2 lakukan onani dgn sabun di bilik mandi. Tak merasakan ereksi tidak makin lemah & slalu berdaya. Tak caya tanya istri sy.

    Istri juga kerap lakukan onani dgn gunakan air alirkan di kelentit sambil sy isap teteknya. Kami rasa puas skali.

  3. Saya berumor 56thn.Pada masa muda dahulu,memang saya kuat onani,sahinggalah saya berkahwin pada umor 25thn.Saya mempunyai 4org. anak. Tetapi malangnya saya sudah tidak sekuat dahulu lagi..Nafsu saya maseh lagi kuat.Hari hari mahu bagitu juga pasangan saya,tetapi saya mudah kecundang dan batang saya tidak sekeras dahulu.bagaimana saya boleh menguatkan nya kembali?
    Saya hanya dapat memuaskan pasangan saya dengan MENJILAT sahaja sehingga pasangan saya memancut air nya kemuka saya, baharu saya berhenti.Tolong lah saya..T.Kaseh.

  4. @fabreez , Tuan boleh rujuk artikel yang saya tulis kenapa zakar semakin kurang bertenaga kat sini -> https://www.seks-melayu.info/soal-jawab-seks-melayu/zakar-semakin-kurang-bertenaga-kenapa

Leave a Reply

error: Harap maaf isi kandungan pada laman web ini dilindungi.