Kelebihan Hubungan Seks Yang Wajib Anda Tahu

Apakah kelebihan hubungan seks yang wajib diketahui oleh semua pasangan suami isteri?

Ramai pasangan yang menganggap hubungan seks adalah sekadar aktiviti untuk melampiaskan nafsu semata-mata. Tetapi sebenarnya hubungan seks adalah lebih dari itu.

Selain daripada kewajipan yang harus ditunaikan oleh setiap pasangan yang berumah tangga, hubungan seks juga mempunyai beberapa kelebihan dari bukan sahaja dari aspek kesihatan fizikal, tetapi juga kestabilan emosi.

Kelebihan hubungan seks

Kelebihan Hubungan Seks Buat Pasangan Lebih Sihat dan Ceria

Bukanlah sesuatu yang mengejutkan sekiranya kajian membuktikan pasangan yang kerap menjalani hubungan seks sihat lebih ceria dan bahagia dalam kehidupan rumah tangga.

Manakala pasangan suami isteri yang kurang menjalani hubungan seks kerap mengalami kemurungan dan kurang ceria.

Ini sebenarnya boleh dibuktikan dari faktor saintifik. Setiap kali pasangan suami isteri mengadakan hubungan seks, tubuh akan mengeluarkan sejenis hormon yang dinamakan hormon endorfin dan hormon testosteron.

Hormon endorfin berfungsi sebagai hormon yang menjadikan anda lebih ceria, dan menghilangkan rasa sakit. Manakala hormon testosteron berfungsi untuk menstabilkan tubuh anda.

Oleh itu sudah pasti kewujudan hormon-hormon ini akan buat anda berdua lebih sihat dan ceria setiap masa.

9 Kelebihan Hubungan Seks Buat Suami Isteri

Selain daripada menjadikan anda berdua lebih ceria dan sihat, terdapat beberapa kelebihan hubungan seks yang mungkin anda tidak tahu.

Di sini saya senaraikan 15 kelebihan hubungan seks yang perlu setiap pasangan tahu untuk meningkatkan kebahagiaan dalam kehidupan berumah tangga.

 1. Hubungan seks menjadikan jantung lebih sihat
  Para penyelidik telah membuktikan lelaki yang menjalani hubungan seks tiga kali atau lebih dalam seminggu akan dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Mereka juga mendapati hubungan seks yang kerap akan mengurangkan risiko penyakit strok.
 2. Mengawal berat badan
  Aktiviti seks yang kerap telah dibuktikan boleh membantu mengawal berat badan, lelaki mahupun wanita.
  Tahu tak mengadakan hubungan seks selama 30 minit akan membakar 200 kalori? Click To Tweet
  Ini adalah sama dengan berjoging selama 30 minit, atau berjalan kaki selama 60 minit!
 3. Lebih nyenyak tidur
  Salah satu kelebihan hubungan seks ialah hubungan seks yang sihat akan membuat anda lebih mudah tidur. Ini ada kaitan dengan penghasilan hormon endorfin ketika aktiviti seks anda berdua.
 4. Daya tahan tubuh meningkat
  Kajian menunjukkan hubungan seks 2 atau 3 kali seminggu akan meningkatkan daya tahan badan sehingga 30%!
 5. Mengurangkan rasa sakit
  Salah satu kelebihan hubungan seks yang meningkatkan kuantiti hormon endorfin ialah anda akan kurang rasa sakit. Ini tidak bermaksud anda akan menjadi kebal dan tidak langsung berasa sakit. Contoh terbaik ialah bagi isteri yang mengalami kram ketika haid. Hormon endorfin ini akan membantu mengurangkan rasa sakit tersebut.
 6. Mudah mengawal otot-otot sistem perkumuhan
  Hubungan seks yang sihat akan menguatkan otot-otot organ seks seseorang individu. Oleh kerana otot-otot seks adalah berkait rapat dengan organ yang terlibat dalam sistem perkumuhan (buang air kecil dan air besar), ini secara tidak langsung akan menguatkan sistem perkumuhan badan.
 7. Haid lebih teratur
  Wanita yang menjalani hubungan seks setiap minggu akan membantu meningkatkan kebarangkalian untuk mengalami kitaran haid yang lebih teratur.
 8. Kurang stress
  Perasan tak selepas anda menjalani hubungan seks, anda lebih tenang dan santai. Ini sudah pasti kerana hubungan seks adalah salah satu cara terbaik untuk melepaskan dan menghilangkan tekanan dalam kehidupan seharian. Oleh itu tidak hairanlah pasangan yang kerap menjalani hubungan seks lebih ceria dalam menjalani kehidupan harian.
 9. Melambatkan proses penuaan
  Individu yang kerap menjalani hubungan seks telah dibuktikan akan melambatkan proses penuaan tubuh. Ini bukanlah bermaksud anda lambat tua, tetapi bermaksud anda akan kelihatan lebih muda walaupun di usia tua.

Ini semua berkaitan dengan hormon endorfin dan testosteron yang saya sebutkan pada permulaan artikel ini.

Bukan Sekadar Melampiaskan Nafsu

Sekarang anda telah tahu kelebihan hubungan seks buat pasangan suami isteri. Dan mungkin persepsi anda terhadap hubungan seks telah berubah.

Sekiranya sebelum ini anda menganggap hubungan seks hanya sekadar sebagai menunaikan kewajipan hubungan berumah tangga atau untuk melampiaskan nafsu, mungkin anda akan melihat hubungan seks suami isteri dari sudut yang berbeza, iaitu ke arah yang lebih positif.

Meningkatkan kekerapan melakukan hubungan seks bukanlah bermaksud anda harus menjadi seorang yang gila seks.

Melakukan hubungan seks dua atau tiga kali seminggu sebenarnya sudah cukup untuk membuat anda berdua menjalani kehidupan seks yang lebih sihat.

Kurang Bernafsu Untuk Hubungan Seks

Masalah yang sering melanda pasangan suami isteri yang dingin terhadap hubungan seks ialah aktiviti hubungan memberikan pengalaman yang membosankan dan tidak memberikan nikmat yang diharapkan.

Jika ini berlaku, anda harus salahkan diri sendiri. Bagaimana sesuatu yang penuh nikmat seperti seks boleh membuat anda bosan dan dingin? Sudah pasti ada sesuatu yang tak kena.

Selalunya masalah ini berlaku kerana anda tidak melakukan hubungan seks dengan teknik yang betul. Ini bukan masalah terpencil, tetapi sesuatu yang melanda hampir kebanyakan pasangan pada masa kini.

Untuk membuat hubungan seks kembali menyeronokkan, kembali nikmat, anda harus belajar teknik hubungan seks yang betul.

Saya tahu kerana boleh dikatakan setiap hari saya menerima e-mel dan mesej dari suami mahupun isteri yang meminta tip bagaimana untuk membuat hubungan seks mereka kembali menyeronokkan seperti pada malam pertama perkahwinan.

Oleh itu saya telah mengumpulkan tip-tip terbaik dalam satu panduan E-Buku. Panduan ini mengandungi himpunan teknik hubungan seks dari empat kitab panduan asmara yang telah terbukti boleh membuat hubungan seks kembali bermakna dan nikmat.

Jika anda benar-benar ini mengembalikan kenikmatan dalam hubungan seks anda, saya syorkan anda dapatkan panduan ini dengan segera.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN PANDUAN KAMASUTRA BERGAMBAR DAN KEMBALIKAN KESERONOKAN DALAM HUBUNGAN SEKS ANDA

Panduan yang telah saya lancarkan sejak tahun 2009 ini telah membantu berbelas ribu pasangan di Malaysia mengembalikan kebahagiaan dalam aktiviti di ranjang. Anda boleh baca sendiri maklum balas yang saya terima dari mereka yang telah mendapatkan panduan ini di laman web yang saya berikan di atas.

Klik link di atas dan dapatkan panduan tersebut. Saya jamin hubungan seks anda berdua akan kembali nikmat seperti malam pertama perkahwinan.

KONGSI

WAJIB BACA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *