Saiz Payudara Wanita Melayu Berbeza

SOALAN

SAYA berusia 24 tahun dan belum berkahwin. Saya dapati payudara kiri saya lebih besar daripada kanan. Mengapa keadaan itu berlaku? Adakah cara untuk mengecilkan payudara?

DIANA,
Kuala Lumpur

JAWAPAN

SAIZ payudara boleh sedikit berbeza antara kedua-duanya. Ia boleh berlaku secara semula jadi ataupun jika sebelah payudara dirangsang berlebihan berbanding sebelah lagi satu.

Bagi ibu yang menyusukan bayinya, jika bayi lebih cenderung menyusu sebelah payudara, ia boleh menyebabkan saiz payudara yang disusui lebih besar, kadangkala ia boleh kelihatan ketara walaupun setelah memakai baju.

Seseorang boleh menyamakan saiz dengan memberi lebih rangsangan kepada payudara yang lebih kecil, ini mungkin memerlukan masa dan kesabaran.

Ubat yang mengandungi hormon kelelakian boleh mengecilkan payudara namun ia tidak mempunyai kecenderungan terhadap sebelah payudara saja.

Ia juga mendedahkan anda kepada kesan sampingan yang bersifat lebih kelelakian.

Sekiranya saiz payudara berbeza sedikit saja, anda mungkin tidak memerlukan sebarang rawatan.

Mungkin setelah melahirkan anak kelak, anda boleh lebih menyusu menggunakan payudara yang kecil. Yang lebih penting adalah memahami risiko kanser payudara tidak mempunyai kaitan dengan saiz payudara.

Pemeriksaan sendiri setiap bulan dan pemeriksaan doktor setiap tahun dapat membantu mengesan ketulan payudara.

Nak Belajar Teknik Kamasutra Melayu?

102 posisi seks unik

Yuhanis Zakaria

Penulis membangunkan laman web ini untuk memberikan informasi, tips, dan teknik berkaitan dengan seks secara sihat kepada masyarakat Malaysia khususnya.

9 Responses

 1. my girl says:

  salam…saya maseh bersekolah dan saya mempunyai buah dada yang agak besar…saya sering disindir dengan kawan-kawan..baik lelaki atau pun perempuan…tlg bagi saya petua untuk mengecilkan buah dada saya ini….

 2. Kebanyakkan wanita, boleh dikatakan majoriti wanita ingin membesarkan payudara supaya lebih mantap dan montok. Adik tidak perlu risau dengan saiz payudara adik, malahan adik patut bangga kerana dikurniakan saiz payudara yang agak besar. Abaikan ajer ejekan kawan-kawan yang ‘dengki’ tu.

 3. nor says:

  umur saya 18..masalahny skrang payu dara telalu besar tidak
  sesuai dengan umur saya..
  knapa area putig sya hitam dan besar ..?
  bagaimana cara untk mengecilkn buah dada ..?
  tolongla sya menyelesaikn masalah masalah ini…

 4. nor says:

  sya hendk kepastian samada betul ke jika lelaki

  meramas buah dada perempuan ia boleh membesar..?

 5. nurmanja says:

  saya mempunyai teman lelaki..setiap kali kami berjumpa kami sering melakukan hubungan..die sering menghisap puting saya dan sekitar payudara saya..adakah dengan menghisap dapat membesarkan puting wanita atau ada sebab lain?

 6. mei says:

  syukur lah dengan apa yang ada

 7. aini says:

  ingin bertanya..adakah dengan ramasan dan urutan pada buah dada setiap kali melakukan seks akan..membuatkan buah dada tersebut mengeras dan putingnya akan keras…

 8. aini says:

  ingin bertanya..setiap kali saya melakukan seks..buah dada saya akan mengeluarkan sejenis cecair..pada puting apabila saya mengalami kemuncak..dan suami saya sering memberitahu..kepada saya..diharap dapat memberi penjelasan

 9. shahrir says:

  payu dara akan membesar jika terdapat rangsangan pada payu dara wanita..

Leave a Reply