Saiz Buah Zakar Yang Sihat

SOALAN

APAKAH saiz sebenar buah yang bagi saya yang belum berkahwin dan tidak pernah ber? Bagaimanakah saya boleh tahu sama ada saya boleh menghasilkan sperma atau tidak? Ini kerana saya lihat buah saya agak kecil.

JAWAPAN

Lelaki mempunyai sepasang buah dan kedudukannya dalam . Ada juga lelaki yang tiada buah dan ini berlaku kerana ia tidak menjadi atau buah nya tidak turun ke dalam ketika dia di dalam ibunya. Perkara sama ada lelaki itu tiada buah atau kedua-dua buah nya terkandas dalam perut hanya dapat dikesan melalui ujian imbasan.

Ada juga lelaki yang mempunyai satu buah dan satu lagi memang tidak menjadi atau terkandas dalam perjalanan dari perut ke dalam . Jika itu berlaku, buah yang tersangkut itu perlu diturunkan melalui pembedahan dalam masa usia dua tahun.

Jika terlewat diturunkan, ada kemungkinan ia tidak berfungsi dengan baik. Sama juga yang mempunyai dua buah tersangkut dalam perut. Ia perlu diturunkan melalui pembedahan. Begitu juga dengan buah yang ada di luar kawasan seperti atau kelangkang.

Buah perlu dimasukkan ke dalam kerana buah yang tiada dalam nya terdedah kepada dan kemungkinan berisiko berubah menjadi kanser buah ! Mengenai buah anda yang mungkin mengalami masalah tumbesaran, sebenarnya tumbesaran buah agak kompleks apabila seseorang lelaki itu baligh atau lebih kurang usia .

Selepas itu buah tidak lagi mengembang tetapi ada kemungkinan ia boleh mengecut jika mengalami kecederaan atau jangkitan (seperti jangkitan atau viral ). Untuk pengetahuan saudara, saiz buah yang dan adalah 10 mililiter lebih kurang ¾ saiz ibu jari kaki. Jika isi padu kecil, kemungkinan kilang tidak berfungsi dan tidak dapat menghasilkan sperma.

Alat pengukur buah dikenali sebagai Praders . Jika mahu tahu sama ada dia dapat menghasilkan sperma kerana was-was mengenai saiz buah , seseorang itu boleh jalani ujian . Untuk tujuan itu, dia perlu mengeluarkan nya dalam bekas plastik yang dibekalkan oleh pihak makmal. Ujian itu lebih perlu selepas seseorang lelaki itu mendirikan rumah tangga.

Jika dia buat ujian itu sebelum berkahwin dan keputusannya pula normal, tentu ia tidak bermakna, tambahan pula profil nya juga boleh berubah dari semasa ke semasa! Jadi, saya syorkan anda berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan. Jika perlu, doktor akan jadualkan ujian untuk anda.

Penulis membangunkan laman web ini untuk memberikan informasi, tips, dan teknik berkaitan dengan seks secara sihat kepada masyarakat Malaysia khususnya.

4 Comments

  1. saya ingin bertanya..saya baru saja berkahwin, dan telah melakukan persetubuhan dengan isteri dengan banyak kali..walau bagaimanapun..penghasilan air mani (lelaki), kadang2 blaku dan kadang2 tidak..apakah masalahnya? tq

  2. cguwal: Saya nasihatkan anda berjumpa dengan pakar untuk diagnosis masalah yang anda hadapi.

  3. sya ingin bertanya.bagai mana untuk membesarkan zakar?tq

  4. saya nak tanya..kenapa buah zakar saya sebelah kiri melendud seperti lagi besar tetapi sebelah kanan tidak..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>